onsdag 10. april 2013

Stilhistorie : Bysantinsk


BYSANTINSK stilhistorie ( 300 - 1400 )

Det var en mørk periode med sykdom, krig, redsel og sterk religiøs tro.
I denne perioden folk forstod ikke at det var sterk sammenheng mellom renslighet og helse.

På 300- tallet Romerrike ble delt på 2 - da fikk vi :
Det vestromerske rike med Roma som hovedstaden og det østromerske rike med Bysants som hovedstad.

Viktige ord :

1. HAGIA SOFIA - '' den hellige visdoms kirke''. Den var Kristenhetens største kirke helt til tyrkerne tok byen i 1453. Den ble reist på 500-tallet og ligger i Istanbul (tidligere Konstantinopel). Etter 1453 har bygget gjort tjeneste som moske. Den er rikt dekort med mosaikk i glassteiner tilsatt farge og natursteiner. Kirken har 5 kupler , den midterste er størst og har en diameter på 12,5m. Lyset er viktig-gjør blant annet at mosaikken på veggene får liv. Idag er det museum.


2. MARKUSKIRKEN - ligger i Venezia i Italia, ved Markusplassen og er et av Venezias kjennemerker. Kirken er godt eksempel på bystanisk arkitektur. Har 5 kupler og er rikt dekorert med mye mosaikk. Hagia Sofia (og en annen kirke) var forbilde for Markuskirken da den ble bygget.
3. SAN VITALE - kirke som ligger i Ravenna i Italia. Er rikt dekorert med mosaikkarbeider og kristne motiver.


4. GJENNOMGÅENDE KJENNETEGN I KIRKEN - fokus på interiør framfor eksteriør. Det indre kirkerommet fikk langt større oppmerksomhet når det gjaldt utsmykning. Rik dekor. Mosaikk og kristne motiver. Gull.


5. IKON - et religiøst maleri i kristendommen, vanligvis utført på tre. I den ortodokse kirke spiller ikonet en svært viktig rolle. Ikonet er en forkynnelse av Guds ord i form , farge og skjønnhet. Ikonene viser Kristus, Guds mor, andre helgener og hendelser fra bibelen. Ikonene er ''lysende'' bilder , ofte med gull , fordi de reflekterer den himmelske virkeligheten. De kan forstås som ''vinduer'' til den guddommelige verden, og har derfor en rituell funksjon i ortodoks kult. Mange mente at ikonene hadde en magisk kraft. Kjennetegn : Skikkelsene som avbildes er ofte magre og ansiktene er gjerne lange og smale med liten munn. De har ofte en lang smal nese og store, levende øyne.


6. KLÆR OG HODEPLAGG - i Konstantinopel var det silkeveverier og bysantinske tekstiler hadde høy kvalitet. Slike ble brukt i drakter for keisere og i ulike seremonielle drakter. Purpurfarge. Både kvinner og menn var kledd i tunika. Over den hadde de en kappe, som var lagt av svært kostbare dekorert med perler og edelstener. Mye dekor. Hodeplagg: Kroner, slør, hatter.7. SMYKKER - gull, perler, edelstener.


8.MØBLER - utkjæringer, rik dekor.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar