tirsdag 28. mai 2013

Gotisk stil


(1144 - 1500)

Stikkord til perioden :

1.Kjennetegn innen arkitektur
Kirkearkitektur
HØYE kirker
Spisse buer
Kryssribbehvelv
Store glassmaleri og rosevindu, som skulle synliggjøre ”det guddommelige lyset”
Strebebuer
Kløverformer Trefoil/Quatrefoil/Cinquefoil
Vinløv og eikeløv
Fine S-svinger og myke linjer i ornamentikk/dekor


2.Nidarosdomen
Norges mest sentrale kirke, fordi den regnes som Olav den Helliges gravkirke. Kirken og Olavs grav ble et viktig pilegrimsmål for hele Nord-Europa. Det var Olavs helgenstatus som gjorde at pilegrimer flokket til Nidaros.
Kirka er bygget i kleberstein. Byggingen foregikk hovedsakelig i perioden ca. 1070–ca. 1300, men det er blitt gjort store endringer etter dette. Kirka har vært utsatt for flere branner og det har blitt gjort en rekke restaureringer og forandringer etter dette. Den siste skulpturen skal ha kommet på plass i 1983.
Kirken har både romanske og gotiske trekk.
 3.Katedralen i Chartres
Ligger i Frankriket.
Er et eksempel på høygotikk ”den modne gotiske stilen”.
Det er en stor katedral med mange skulpturer utvendig.
Inngangspartiet har romanske trekk.
Katedralen preges av store glassmaleri og har 176 vinduer.


5.Klær, hodeplagg og sko - Arkitekturen kjennetegnes av høye, langstrakte former med fine S-svinger og myke linjer. Dette finner vi også igjen i moten, med spisse snabelsko og lange, spisse hodeplagg. De spisse hattene, henin, kunne være over en meter høy. Snabelsko ble brukt både av kvinner og av menn. Jo høyere status, jo lengre ”snabel” på skoene fikk man ha.
  For både kvinner og menn skulle draktene vise frem kroppens linjer: stramme overdeler for kvinnene, og en videre og ermeløs tunika utenpå. Det kunne være lange slep på kjolene. Mennene brukte i hovedsak kjortel og en vams (fôrede trøyer eller jakker). Buksene, som ble kalt hoser, var stramme og laget av skinn eller lær.
6.Hårfrisyrer - Håret for menn vekslet fra å være nakkelangt med midtskill, til potteklipp hvor alt håret satt som et lokk oppe på hodet, mens det var barbert rundt. Skjegget gjorde sitt inntog i én periode for så å forsvinne helt i neste.


7. Møbler
Kjennetegnes av den samme ornamentikken som vi finner i arkitekturen.
8.Smykker - Vi finner de samme formene (som i arkitektur og møbler) i smykker.
9.Gotisk skrift - Skrifttypen ble utviklet ved franske klostre på 1100-tallet, og siden det var munkene som stod for bokproduksjonen for hånd, med fjærpenn og pensel, ble skriften også kalt munkeskrift. Gotisk skrift overlevde imidlertid boktrykkerkunsten.
  Da gullsmeden Johann Gutenberg trykket sin første bibel omkring 1450, var typene etterlikninger etter munkenes skrift.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar